vrijdag 20 mei 2016

Aankomst in het klooster

En dan, na die laatste bocht, doemt het klooster ineens voor ons op, boven op de heuvel. Ingesteld op een slaapzaal ben ik totaal verrast als we met z'n allen in een guesthouse, mét dakterras, worden ondergebracht, achteraf op het terrein in een mooie tuin.

                        

We krijgen een korte rondleiding zodat we weten waar we ons klokslag 18 uur dienen te melden voor het avondeten. Maar eerst gaan we in de grote zaal het chanten van de monniken mee maken.

Een kleurig geheel met een boventoon aan rood en 'goud', rijk versierde muurschilderingen, wandkleden en grote beelden vormen het decor als we langs de zijkant plaatsnemen op houten banken. Na de laatste gong zitten ook alle kind-monniken 'stil' op hun plek.

Eerlijk gezegd begrijp niks van het gezang en de muziek. Heb af en toe het gevoel dat iedereen iets anders zingt, op een ander moment ermee begint en nog een eigen ritme aanhoudt ook. Op momenten van, voor mijn oren harmonie, klinkt het chanten indrukwekkend en voel ik het in mij resoneren. Net alsof ik er door gedragen wordt.

   

Terug op mijn kamer heb ik nog tijd om lekker te douchen en wat spullen uit mijn rugzak te halen. Ik ga op het bed zitten, veer wat op en neer en merk tot mijn grote vreugde dat het een relatief zachte matras is. Yes!

Etenstijd: We nemen plaats op de houten banken, formaat voetenstoof, waar een soort bijzettafeltje voor staat. Ben ik blij met mijn 'geringe' lengte! Er worden metalen kommen uitgedeeld, waardoor ik meteen de associatie met Dinky's etensbakje krijg.....daarna volgt een lepel uit de voorgehouden emmer. De volgende monnik heeft waarachtig een enorme kom, vergelijkbaar met een wasteil, gevuld met rijst bij zich. Dan volgt er curry, opgediend met een grote soeplepel vanuit een metalen emmer. Geweldig. Wat een plaatje is dit! We zitten stilletjes te grinniken en genieten van de kind-monniken die zich vol enthousiasme over hun eten buigen, tussendoor zachtjes kletsten en lachen, Soms wordt er luidkeels gezongen, een soort danklied voor het smakelijke eten lijkt me. Exact een half uur later is het eten op, de zaal leeg en opgeruimd. Deze maaltijd was een nauwelijks te beschrijven belevenis.

Als groep delen we bij een kop gemberthee onze ervaringen en krijgen we het programma van morgen te horen. Daarna vlijen we ons op de zachte matrassen. Zucht, wat een genot!

Anita




Geen opmerkingen:

Een reactie posten